Demo Post

Jeg har ofte fået spørgsmålet: ”Har du hørt om den eller den instruktør?”. 

Oftest er mit svar ja, eftersom jeg i løbet af min karatekarriere (mere end 40 år) har trænet med mange forskellige instruktører, både fra og uden for min organisation. Jeg har altid været åben overfor andre stilarter og kampsportformer end karate, da det er vigtigt for mig at være ”openminded” men også at udfordre mig selv i min egen performance. 

Dette er bla. en af grundene til, at jeg er en del af JKS, for ingen i min organisation ville finde det hverken mærkeligt eller uacceptabelt at træne så "openminded". Karateka'erne i JKS-Danmark behøver ikke være bekymret for, at deres instruktør bliver ”kapret” af en anden organisation. Instruktørerne ved, at de er i en god og stærk organisation, for samtalen "omkring bordet" er altid god, også selvom nogle instruktører ikke en del af JKS, for alle er gode at træne sammen med. Træning med en anden klub/organisation, er derfor accepteret af JKS.

JKS er en stor organisation med dojo’er over hele verden. Jeg tror på, at det kan være helt fint at stå ”alene” som klub, men det kan være en udfordring som karate-ka at forsøge at konkurrere med 1000 medlemmer af egen kvalitet, på mange forskellige måder, og det er med til at holde mig på ”mærkerne”.

Hvis der står 15 Godan-, Roku-, Nana, og Hachidans (5., 6. 7 og 8.Dan’er) på en linje, ønsker jeg ikke at være den ringeste i linjen. Hvis 25 møder op til kumite træning, ønsker jeg ikke at være den, der får tæv. Vores organisation JKS har et væld af mennesker, der konstant bidrager til en positiv udvikling, så man ikke er den ringeste...

JKS vil som organisation opfordre dig til at udvikle og forbedre dig hele tiden. Vi tvinger dig ikke ind i en form, men understøtter din udvikling af din egen personlige karate-do. Der er store organisationer, som tvinger alle til at være ens: Eksempelvis ensretning af Oi-zuki. På et vist niveau, skal en karate udøver dog have sit karate til at virke. Oi-zuki med forskellig timing, forskellig følelser, brug af Yori-Ashi, Tobi Kondi, osv.

Den grundlæggende forskel på JKS og andre mere konservative organisationer, er nok at JKS medlemmer har hentet teknik/ principper fra, hvad der virker fra hundredevis af forskellige instruktører, så de kan prøve at sætte dem ind i deres karate. Karate er nemlig ikke, "hvad der er" men i stedet, hvad det "kan være".

JKS er fokuseret på fremtiden for karate-do. Vi forsøger ikke at genopleve de gamle dage ”of glory” fra karatens fortid. Det betyder, at du kan træne karate-do meget længere, hvis du er fornuftig og lader din karate arbejde med din krop og ikke imod den. JKS bruger ordentlige instruktører og moderne sportslige principper for at opnå større resultater i alle aspekter af karate. Det er ikke ”gammel-1970-stiv-karate”.

Mine elever har en lys fremtid i JKS, og denne fremtid vokser dag for dag. Jeg ved, at den karate-do, de kommer til at bruge 20 år på, sandsynligvis ikke vil ligne min, for de vil være endnu mere åbne og bruge, hvilken som helst og nødvendig evolution karate har taget i den mellemliggende tid, og det skræmmer mig ikke - tværtimod. Jeg vil derimod vædde på, at om 20 år vil der stadig være organisationer, som ikke har ændret sig – og dét skræmmer mig.

Af Shihan Jan Spatzek 8.Dan JKS
Chefinstruktør JKS Danmark

Næste aktivitet

JKS Summer camp

Nyborg

03. - 07. juli 2024 

.

 

Sidste nyt

 

Kontakt info

Adresse: Kastanievej 20
DK-7470 Karup J, Danmark

Telefon: +45  6930 0631

Email: info@jkskarate.dk